Брентън Тарант
на снимката: Брентън Тарант

28-годишният австралиец Брентън Тарант, който извърши нападенията в новозеландски джамии, е посетил исторически места в България през 2018 година. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера.

Цацаров разкри, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватска.

В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през „Летище София“ с полет от Дубай. На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически места в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се установи пълният маршрут на стрелеца.

Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова Зеландия, ОАЕ и балканските държави.

„Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света“, коментира външният министър Екатерина Захариева.

Премиерът Борисов свика на спешна среща в Министерски съвет всички ръководители на българските служби за сигурност заради атентатите срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при който загинаха 49 души и над 20 бяха ранени. На срещата е проверена евентуална българска връзка зад атентатора, който е идентифициран като Брентън Тарант.

Оказва се, че нападателят е изписал автоматът и боеприпасите си с дати на исторически събития и имена на личности, свързани с историята, включително и българската.

Крайстчърч

Всички те са свързани с войни между християни и мюсюлмани. Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 г., където българска войска побеждава турска дивизия. Има и множество надписи на сръбски и немски език. Има и множество надписи на сръбски и немски език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук