Депутатите в долната Камара на общините във Великобритания гласуваха за отлагане на Брекзит след настоящия краен срок 12 април.

Вотът мина само с 1 глас разлика – 313 „за“ срещу 312 „против“. Сега законопроектът трябва да мине в Камара на лордовете за окончателно одобрение.

Това гласуване беше пореден опит да бъде избегнато излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Законопроектът, представен от лейбъриста Ивет Купър, бе приет от Камарата на общините само за ден.

Въпреки това, той трябва да бъде одобрен от лордовете, преди да стане закон. Също така ЕС ще трябва да реши дали да предостави такова удължаване.

И още Камарата на общините гласува дали в понеделник да бъде проведен пореден кръг от „индикативни вотове“ по алтернативи за Брекзит. Вотът завърши по куриозен начин след 310 „за“ и 310 „против“.

Това наложи намесата на председателя на Камарата Джон Беркоу, който даде своя глас в полза на противниците на „индикативните гласувания“. Това означава, че в понеделник депутатите нямат да имат контрол върху дневния ред на Камарата на общините.

Междувременно премиерът Тереза Мей разговаря по телефона с лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

Двамата се опитаха да постигнат споразумение за пътя напред. Разговорите бяха описани като „конструктивни“, но Корбин добави, че те са „неубедителни“.

Лидерът на лейбъристите заяви след срещата, че позицията на премиера не е толкова променена, колкото той е очаквал.

Междупартийните преговори предизвикаха силни реакции от страна на депутатите от двете страни, а в сряда двама министри подадоха оставка.

Един от тях, Крис Хийтън-Харис, твърди, че работата му в отдела за излизане от Европейския съюз е „без значение“, ако правителството не е готово да напусне без сделка.

Канцлерът Филип Хамънд намекна, че „една от причините г-жа Мей да се обърне към лейбъристите с цел избягване на сценарий без сделка е, че без сделка, е необходима някаква форма на пряко управление от Уестминстър“ в Северна Ирландия за управление на границата”.

В интервю за ITV той също така предложи правителството да допусне нарушаване на „червените линии“ на премиера, като приеме исканията на лейбъристите за митнически съюз с ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!