Гитанас Науседа
На снимката: Гитанас Науседа.

Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от брутния си вътрешен продукт, за да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО, каза нейният президент Гитанас Науседа преди срещата на върха на Алианса, която ще разгледа как да се противопостави на нарастващите заплахи за сигурността, породени от руската инвазия в Украйна.

Настоящият стандарт в НАТО е 2% от БВП да бъде отделян за отбрана. Според президентът на Литва страната му трябва да увеличи този процент.

Преди дни Литва прекрати транзита през нейна територия до руския ексклав Калининград на стоки, които са обект на санкции на ЕС. Повече по темата ТУК.

Вчера руските власти заявиха, че отговорът на Москва спрямо решенията на Литва „няма да бъде единствено дипломатически, но и от практическо естество“ – повече научете ТУК. Тези събития пораждат въпроса дали Русия ще нападне Литва, или ще действа с други средства.

Към момента Германия командва отряд на НАТО от около 1700 войници в Литва, който беше подсилен непосредствено след февруарската инвазия на Русия в Украйна.

Преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да задели боеспособна бригада от около 3000 войници, които могат да бъдат разгърнати бързо за защита на Литва, ако е необходимо.

По думите на президентът на Литва, страната ще бъде в състояние да приеме бригадата до 2027 г., но само ако похарчи стотици милиони за разработване на военни съоръжения за нейното настаняване.

„По отношение на инфраструктурата не сме готови да разположим единица с размер на бригада в Литва, защото тук няма инфраструктура за настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови“, каза той вчера.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук