Зимбабве

След 37 години на власт, президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се съгласи да се оттегли от властта, съобщи Си Ен Ен, като се позова на свой източник.

Той е написал писмо, в което е обявил, че напуска поста. Това е станало след като генералите, взели властта, са се съгласили на по-голяма част от исканията му.

За да влезе в сила оставката, писмото трябва да бъде изпратено до председателя на парламента. По непотвърдена засега информация, 93-годишният Мугабе и 40-години по-младата му съпруга са получили пълен имунитет от съдебно преследване и ще запазят и цялото си лично имущество.

Задействане на импийчмънт срещу президента Робърт Мугабе ще обсъдят днес следобед депутати от управляващата партия „“ (ЗАНУ-ПФ).

„Африкански национален съюз Зимбабве- Патриотичен фронт” призова 93-годишния Мугабе да подаде оставка, добавяйки че в противен случая ще бъде задействана процедурата за импийчмънт.

Освен това, военното командване на Зимбабве и активисти на ЗАНУ-ПФ обсъди възможността за конфискация на имуществото и активите на Мугабе. Семейството на президента разполага с големи площи обработваема земя, завзета от бели фермери, а продукцията от тези земи се продава в супермаркетите на страната. Другите активи на семейството са две частни училища и частна детска гради, апартаменти и къщи в луксозен квартал на столицата Хараре, както и луксозна къща в Йоханесбург, Южно-Африканската република (ЮАР).

В средата на месеца военния елит на страната с някои политици от управляващата партия предприеха действия за отстраняването от власт на нефелния Мугабе, който управлява страната вече 37 години. Тези действията носеха белезите на безкръвен преврат. Въпреки сигналите за президента за оставка, той продължи да се инати, което задълбочи кризата и така се стигна до процедурата за импийчмънт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук