Румен Радев
на снимката: Румен Радев - президент на България

Президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор. Това означава, че постът може да бъде поет от Иван Гешев, който беше избран с 20 гласа „за” от ВСС на 14 ноември.

Миналата седмица парламентът избра Сотир Цацаров за нов председател на КПКОНПИ и вече няма пречки той да поеме новата си длъжност.

Едновременно с освобождаването на Цацаров, президентът Радев започва и консултации за промяна в конституцията.

Основен фокус ще са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение – във или извън съдебната система.

В съобщение от прессекретариата на държавния глава се посочва, че консултациите започват още утре.

Държавният глава първо ще обсъди темата със собствения си правен съвет и представители на академичната общност. След това за консултации са поканени неправителствени организации и магистратски сдружения.

Още в деня, в който подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, президентът заяви, че ще инициира промени в Конституцията заради свръхправомощията на шефа на държавното обвинение.

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му“, заяви  тогава държавният глава.

Инициативата на президента идва и няколко дни, след като правителството обеща, ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия относно правомощията на главния прокурор.

Министерският съвет предложи „независим прокурор” да има правомощията да разследва главния прокурор.

Тази идея обаче може да се окаже в противоречие с Конституцията, тъй като според основния закон главният ръководи всички прокурори, т.е. независим е невъзможен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!