След над 4 часа дискусии, магистратите за втори път подкрепиха Иван Гешев за нов главен прокурор. 20 членове на ВСС гласуваха „за“, 4-ма бяха против. ВСС незабавно ще изпрати решението на президента и ще му предложи да подпише указа за назначаването на Гешев.

На първото гласуване, на 24 октомври, Гешев също беше избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

Гешев беше въведен в залата, за да бъде уведомен с решението на магистратите. Той благодари на колегите си за доверието и обеща, че няма да ги разочарова.

„Благодаря, че не се поддадоха на политическия натиск и проведоха една процедура в рамките на закона и Конституцията“, каза Гешев.

Дотук се стигна, след като точно преди една седмица президентът Румен Радев върна указа за назначаването на Гешев, с мотиви, че процедурата е била публична, но не и прозрачна. Според държавния глава състезанието с един-единствен кандидат отнема от легитимността на новия главен прокурор.

Сега Конституцията задължава президента да подпише указа за назначаването, но той няма срок, в който да го направи. Държавният глава може да изпрати до Конституционния съд питане дали след ветото му е трябвало да бъде стартирана нова процедура, или ВСС са постъпили правилно като са прегласували кандидатурата на Гешев.

Докато течеше гласуването пред сградата на ВСС се събраха на протест противници и поддръжници на кандидатурата на Иван Гешев. И двете фракции този път бяха далеч по-малобройни в сравнение с първото гласуване. Няма сериозни инциденти с органите на реда.

Целият квартал е блокиран от полицията, движението е спряно, градският транспорт също не се движи.

Щателни полицейски проверки се извършват в района на метростанция „Сердика“, около католическата църква, по бул. „Мария Луиза и „Витоша“. Всеки работещ или жител в района се допуска зад загражденията след проверена документ за самоличност. След същите проверки са допускани и журналистите, които отразяват гласуването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!