сепия, Бермудси триъгълник

Мистерията на Бермудския триъгълник може и да е разкрита, след като „впечатляващо откритие“ показа 10-метрово същество и експерти допускат, че „батковците“ му може да са отговорни за някои от изчезналите кораби, съобщава „Експрес“.

сепия, Бермудси триъгълник

Бермудският триъгълник, познат и като Дяволски триъгълник, е доста хлабаво дефиниран район от Атлантическия океан, където до миналия век са изчезнали безследно много кораби и самолети.

сепия, Бермудси триъгълник

В близост до Триъгълника минават най-тежко натоварените корабни маршрути в света, като плавателни съдове непрекъснато го кръстосват от пристанища в Америка, Европа и Карибите. В популярната култура изчезванията се отдават на пирати, паранормални явления и дори гигантски октопод, легендата за който се предава на поколения моряци.

Последното обаче може и да не е грешно.

сепия, Бермудси триъгълник

През 2005 година морските биолози Цунеми Кубодера и Киоичи Мори заснеха в тези води кадри на гигантска сепия, която напада хищно рибарски примамки.

сепия, Бермудси триъгълник

Изследователи от Японския национален научен музей идентифицираха животното като Architeuthis – рядък вид сепия, която атакува плячката си особено ожесточено и с огромна сила. Изследователят на Бермудите Роб Саймън смята, че откритието показва, че нещо подобно може да се крие в дълбините на водите на Триъгълника.

сепия, Бермудси триъгълник
10-метрова сепия в сравнение с човек

През 2007 година той каза:

„Легендата за гигантската сепия не е легенда – те достигат дължина от 30 метра, ако можете да си ги представите. Ние не знаем какво се крие в океанските дълбини. Може да става дума за гигантско същество, което живее специално само в тази част на океана. Може би неговите хранителни източници са тук, не знам, но такова нещо може да е причината за някои кораби, които изчезнаха мистериозно“ – каза той.

сепия, Бермудси триъгълник
Тази снимка на повече от 15-метрова сепия в Нова Зеландия е с оспорвана автентичност

Специалистът не изключи възможността да става дума именно за гигантска сепия. 30-метрови чудовища не са улавяни, защото обикновено са на голяма дълбочина, но има косвени следи за съществуването им, като белези по телата на кашалоти, а дългите им пипала са идентифицирани и на някои сномки от подводни изследователски съдове.

сепия, Бермудси триъгълник

Има и изхвърляни от океана останки от трупове, които по преценка на специалисти може да достигат такава големина.

Други теории за тайнствените случаи в Бермудския триъгълник, които са регистрирани от векове, включват непостоянни водовъртежи и извънземни същества.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук