Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

След като в сряда президентът официално назначи ръководството на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), днес той се срещна с новите й представители. От тях той поиска гаранция за честни и прозрачни избори, както и да се уверят, че машинният вот няма да бъдек компрометиран

Свободните, честни и прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и с провеждането на всеки вот трябва да отстояваме това. Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент, заяви президентът Румен Радев.

В срещата участваха новият председател на ЦИК – Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав – Ивилина Алексиева.

Президентът изтъкна факта, че остава ограничено време до изборите за представители на страната ни в Европейския парламент /ЕП/ и подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като основен приоритет за предстоящия вот Румен Радев открои добрата му организация.

Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право нашето общество ще разчита изключително на усилията и високия професионализъм на ЦИК, заяви на срещата Румен Радев.

Държавният глава и ръководството на комисията обсъдиха начините за намаляване на недействителните бюлетини и на манипулациите, процеса на изготвяне на хронограмата за вота за ЕП, машинното гласуване.

Президентът изтъкна, че са важни критериите, по които ще се разпределят по секции 3000-те машини на предстоящия вот.

„Изключително важно е да не се допусне компрометиране на машинния вот и да се отговори на очакванията на обществото“, заяви президентът и призова за софтуерна и физическа защита на машинния вот.

Президентът съобщи, че след изборите за представители в ЕП ще организира нова среща с ЦИК и с представители на Държавната агенция „Електронно управление”, на която да се обсъди разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване.

„Електронното гласуване се очаква от милиони българи не само зад граница, а и в България“, заяви Румен Радев.

Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите, заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева. Днес предстои и първото работно заседание на новия състав на комисията, на което ще бъде обсъдено машинното гласуване и обществената поръчка, свързана с него.

Стоева увери, че тя ще бъде проверена от компетентни служители и външни експерти и допълни, че ще започне и работа по критериите за справедливото разпределение на минимум 3000 машини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук