Президентът Северна Македония

Президентът Румен Радев призовава властите в България и Република Северна Македония да реагират своевременно на сигналите за дискриминация на наши сънародници.

Повод за реакцията на държавния глава е  получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония. В него те изразяват загриженост от продължаващата дискриминация срещу тях в Република Северна Македония.

Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз.

Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония е ключова стъпка в развитието на отношенията между двете държави. Въпреки всички репресии през тоталитарното минало българите в югозападната ни съседка са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, изтъква Радев.

Президентът подкрепя призивите на българите в Северна Македония

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, напомня президентът. То е придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство.

Президентът очаква властите в Северна Македония да реагират на тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите.

Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в  Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Президентът подкрепя отправените в писмото призиви към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство. В същото време институциите в Скопие трябва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи.

Отговорът на властта

Министерството на външните работи заяви, че винаги е реагирало на сигнали за дискриминация на наши сънародници в Република Северна Македония.

„Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание“. Това се казва в позицията на Външно министерство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!