Русия санкции
На снимката: Алексей Навални в съдебната зала

Германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции срещу Русия. Това става  след две решения на руския съд срещу опозиционния лидер Алексей Навални, които потвърдиха присъдата му.

„След отравянето на Навални ясно дадохме да се разберем, че не сме се примирили с унищожаването на международното право, и наложихме санкции“. Това заяви ръководителят на германското външно министерство на среща на външните министри от ЕС в Брюксел.

По-нататъшното развитие на събитията с Алексей Навални, когато той беше арестуван след завръщането си в Русия и осъден на лишаване от свобода, повдига въпроса за приемането на нови санкции. Така германският външен министър мотивира искането си.

Маас заяви, че подкрепя разработването на ограничителни мерки срещу руски граждани. В това число забрана за влизането им в Европейския съюз и замразяване на техните активи.

„В същото време трябва да търсим начини да останем в диалог с Русия“, подчерта германският министър.

Хайко Маас  изтъкна, че Европейският съюз има нужда от Русия за съвместно разрешаване на много международни конфликти.

Външните министри на ЕС възнамеряват да вземат принципно решение на срещата относно санкциите срещу Русия. Конкретното им съдържание ще бъде разработено по-късно. За първи път Европейският съюз планира да приложи новия режим на санкции, одобрен през декември 2020 г. Ограниченията ще се налагат за груби нарушения на правата на човека по целия свят.

Осъдителната присъда на Алексей Навални предизвика сериозен международен отзвук в цял свят. Европейските лидери единодушно призоваха за освобождаването на опозиционния лидер.

Делото беше придружено от масови протести в подкрепа на Навални, като хиляди негови поддръжници бяха арестувани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!