Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев коментира, че поведението на вицепремиера Валери Симеонов е следствие от липсата на контрол.

Държавният глава е на среща със студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, където изнася лекция на тема „Ценности, лидерство и образование в демократичното общество“.

Аз за тези неща ще говоря и в моето обръщение към студентите, но безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не можем да имаме ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам в момента, е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема с липсата на контрол и с цинизма“, коментира Радев по повод напрежението в управлението и протестите след изказване на вицепремиера, засегнало майките на деца с увреждания от палатковите лагери в страната.

Малко по-късно се очаква среща между партиите от малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” – ВМРО, „Атака”, НФСБ.

Волен Сидеров и неговата партия вече свалиха доверието си от вицепремиера и поискаха той незабавно да се оттегли заради думите си.

Симеонов нарече протестиращите майки „кресливи жени”, които използват „уж” болните си деца за комерсиални цели. Това разгневи майките, които вече няколко месеца настояват държавата да приеме нови закони за хората с увреждания. В понеделник стотици се събраха пред Министерския съвет и поискаха оставката на вицепремиера.

От ОАЕ премиерът Борисов заяви, че няма как да уволни Валери Симеонов заради коалиционното споразумение. По думите му, ако бъде сменен вицепремиерът има шанс цялото правителство да падне.

Още подробности четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!