Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол
на снимката: президентът Румен Радев

Оставка, в момент на растящи цени, инфлация и увеличаваща се престъпност, е абдикация от отговорност.

Това заяви в Карлово президентът Румен Радев. Според него властта трябва да знае, че „отказът от управление и бягство от проблемите” поставят морални прегради пред „амбицията да иска властта отново”.

„Затова аз очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация на продължаващи протести”, каза Радев.

По думите му протестите са демократично право. Той твърди, че по този начин се възвръща надеждата и достойнството на българите като граждани.

„Затова, според мен, тези протести за закономерни. Властта наказва гражданите за бедността, което не успява да пребори”, каза държавният глава.

Радев е на мнение, че властта губи „сензорите и усещанията си за проблемите на хората”.

Според него протестите не са режисирани, защото „никой не може да изкара хората насила на улицата”.

Повод за изказването на президента са неделните многобройни протести в цялата страна. Гражданите на над 35 града блокираха възлови пътища в знак на недоволството си срещу високите цени на горивата, повишаването цената на застраховката „Гражданска отговорност”, вдигането на данъците на старите коли, както и заради ниския, според тях, стандарт на живот.

Хиляди хора поискаха промяна и обещаха, че недоволството им ще продължи, докато исканията им не бъдат чути.

От управляващо мнозинство обаче се чуха твърдения, че протестите на хората не са свързани с правителството, тъй като държавата не може да регулира цената на горивата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук