Новост в позицията на президента се появи в изказването му при посещението във Великотърновския университет днес. Той отправи стандартните забележки към властта, в този случай към главния прокурор, но за първи път президентът директно  обвини и Европейския съюз в провал. На фона на продължителното му мълчание относно вижданията му за перспективите на България в състава на ЕС и НАТО, това прозвуча като сигнал за тревога, засега далечен.

Вчерашният доклад на ЕК констатира очевидни от години проблеми за българите, смята Радев. Но той вижда проблем не само у нас, а и в цяла Европа, и разчете доклада като общоевропейски провал.

„Когато коментираме Доклада, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за нас, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията“, заяви държавният глава.

Според прочита на президента на казаното в доклада, продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция, именно заради провала си с корупцията.

„Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата“, каза Радев.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев държавният глава се изказа традиционно остро. Системното погазване на закона и общественият интерес от страна на главния прокурор, в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, заяви президентът.

Той изрази убеденост, че ветото му върху някои от измененията в Изборния кодекс ще бъде преодоляно от мнозинството, но подчерта, че е важно то да бъде подкрепено от опозицията. Той бе категоричен, че от начина, по който гласуват партиите ще може да се съди кой е опозиция и кой – не.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!