Radev, medvedev
На снимката: руският премиер Дмитрий Медведев и българският президент Румен Радев

Българският президент Румен Радев проведе в Москва среща с руския премиер Дмитрий Медведев и я определи като „пробив“ в отношенията между двете държави. От своя страна домакинът е заявил, че неговата държава очаква и министър-председателя Борисов, за да се задълбочат още двустранните отношения.

По думите на Радев след срещата с премиера Медведев, в последните седмици българското правителство е излязло „от летаргията“ по отношение на Русия.

„Тази среща е пробив“, заяви българският държавен глава.

Той разясни пред придружаващите го журналисти, че двамата с руския премиер са говорили за енергийни проекти и са единодушни относно важността на търговско-икономическите отношения между България и Русия. Президентът посочи рестарта на проекта АЕЦ „Белене“ и посещението на министъра на енергетиката Петкова в Сочи като похвални, но недостатъчни крачки.

„Всичко от визитата ми трябва да бъде използвано, защото тези срещи дават един импулс“, заяви Румен Радев.

Това е първата среща на най-високо равнище след продължително прекъсване. Нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за резултати във взаимодействията от всички останали области от взаимен интерес.

Президентът каза още, че средата за сигурност вече е станала толкова сложна, че не само България, а и ЕС осъзнава, че е най-добре да използва преки доставки на газ през Черно море.

„Затова аз призовавам правителствата на двете държави да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия“, каза Румен Радев и открои като пример в това отношение проекта „Северен поток“.

Българският държавен глава съобщи, че Медведев се е ангажирал през есента, най-вероятно през септември, да се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. По думите му там вече в конкретика трябва да се разгледат всички проекти и съответно да се взимат решения по тях.

Президентът и руският премиер са говорили и относно лицензионния режим за производство за военна техника и оръжейни резервни части по спогодба между бившите Народна Република България и СССР. По думите на Радев българският военно-промишлен комплекс е важна част от икономиката и страната ни има определени интереси, но има изисквания на руската страна, които са неприемливи. Пример за това е желанието на Русия България да съгласува с нея произведените по съветски лиценз продекти на военната индустрия.

„България трябва да отстоява своите интереси. Например, България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни“, коментира Радев.

Запитан дали на срещата са били обсъдени наложените от ЕС на Русия санкции, президентът отбеляза, че темата не е била коментирана, но санкциите не са повод за замразяване на отношенията.

„След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор № 1 в Руската федерация. Франция има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия – стокообмен около 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите – посочи Румен Радев – Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“.

Днес и утре държавният глава е на посещение в Руската федерация. По-късно през деня в „Большой театър“ президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици. Утре с интерес се очаква и срещата на Радев с руския президент Владимир Путин в Сочи. По време на посещението си в Русия българският президент е придружаван от своята съпруга.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!