Майк Помпео
на снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео

На брифинг във Вашингтон държавният секретар Майк Помпео оповести, че САЩ ще увеличат финансовия натиск над Иран с „най-строгите санкции, които историята е виждала“. Наскоро Вашингтон се изтегли от ядрената сделка с Техеран от 2015 г. По думите на новия държавен секретар „Иран ще трябва да се бори, за да запази икономиката си жива“, след като санкциите влязат в сила, съобщи Би Би Си.

„Ние ще приложим безпрецедентен финансов натиск върху иранския режим. Лидерите в Техеран си нямат и идея колко сме сериозни“, заяви Помпео в първото си голямо изявление след преместването си от ЦРУ в Държавния департамент.

Дипломатът заяви, че по иранската политика се работи плътно заедно с Пентагона и с регионалните съюзници на САЩ. Целта е „да се предотврати всякаква иранска агресия“.

„Иран никога няма да може да стане доминиращ в Близкия изток“, каза той, като представи нова стратегия на САЩ за справяне с ислямския режим.

Тя включва 12 условия, които Вашингтон ще иска от всяка нова сделка с Техеран.

Санкциите отпреди споразумението ще бъдат върнати. Дори само те възпрепятстват почти всяка търговия с Техеран, с изключение само на сделки, които са „предназначени в полза на иранския народ“, като например износ на медикаменти и земеделско оборудване. Някои големи европейски фирми, които се засилиха да правят бизнес с Иран след споразумението от 2015 г., сега се оказаха пред нерадостния избор да инвестират в ислямската страна или да търгуват със САЩ.

Големи контракти са подложени на риск в новата ситуациа. Такива са:

  • договорът за 5 милиарда долара на френския гигант „Тотал“ за разработване на най-голямото газово находище в света;
  • договорът за 3 милиарда долара на норвежката фирма „Сага енерджи“ за строеж на слънчеви електроцентрали;
  • сделката на „Еърбъс“ за продажба на 100 самолета на Техеран.

Израел похвали решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение, но другите страни по него – Германия, Франция, Великобритания и Русия – потвърдиха решението си да останат в сделката, докато Техеран изпълнява своите задължения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!