F-16
На снимката: изтребител F-16

Президентът на Република България не е против F-16, заяви самият той. По думите на Румен Радев той иска не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Държавният глава направи това изказване пред българските дипломати в Централния военен клуб, където днес беше открита традиционната посланическа конференция.

„Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики“, посочи Румен Радев.

Той каза, че самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Той посочи, че нещата са страшно много, когато едно от тях го няма или е в по-малко от разчетения минимален обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности.

„Аз продължавам да твърдя, че тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне сериозно, няма как да не набъбне“, заяви президентът.

Румен Радев каза още, че разбира правителството, защото то е притиснато.

„Първо, цената отиде много над обявената първоначално финансова рамка и човек може да зададе въпроса защо се обяви тогава такава ниска рамка“, посочи Радев.

Второ, по думите му, цената започна да става психологически доста висока. Третата причина за напрежение вържу кабинета е „защото започваме да наближаваме прага за дефицит по маастриските критерии, в същото време ние искаме да атакуваме еврозоната“.

Радев подчерта, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ.

„Проблемите са си чисто наши – вътре, амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало да се настоява, за да се спази финансовата рамка“.

По думите на президента нищо не е останало от „всички тези ангажименти, които в началото се поеха като обещание как ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, пълно въоръжение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!