Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев отново коментира пред журналисти атаката срещу него и публикуваните СРС-та, в които се чува неговият глас.

„Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата“, това заяви Радев след като участва в дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Държавният глава каза още:

„Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“.

По-нататък президентът говори за други важни теми като демографската криза, боклука и околната среда.

Припомняме, че преди две седмици прокуратурата разпространи записи, на които се чува гласът на президента. По този начин държавното обвинение мотивира искането си Конституционният съд да разтълкува чл. 103 от Конституцията, касаещ имунитета на президента.

„Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи”, написаха от прокуратурата.

Държавният глава бил записан от телефонен разговор с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. На записа двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

На 10 януари КПКОНПИ пък разпространи две писма от ген. Цанко Стойков. В документа, публикуван от КОНПИ, е представена фактология на комуникацията между МО и Антикорупционната комисия, от която става ясно, че министерството е изпратило два отговора на комисията. След това обаче КПКОНПИ е изискала още копия на документи, които също са били предадени.

С публикуването на документите КПКОНПИ се опитва да докаже, че е имало опит за укриване на информация.

От писмата обаче става ясно, че няма законово основание КПКОНПИ да изисква подобна информация.

Още по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!