Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.

Заедно с другите поканени официални лица президентът и вицепрезидентът бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на парламента. На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание.

Преди полагането на клетвата зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин прочете решението на Централната избирателна комисия, с която Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.

Веднага след клетвата и подписването на клетвените листа, в залата бе изпълнен химнът на Републиката и химнът на Европейския съюз.

От трибуната на парламента държавният глава направи обръщение към народа и Народното събрание. Той очерта основните приоритети пред президентската институция в следващия 5-годишен мандат във вътрешно- и външнополитически план.

„Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни решения за справяне с кризите и техните социални и икономически последици. Ще продължавам обаче да бъда критичен към законодателната и изпълнителната власт“, заяви Румен Радев от трибуната на Народното събрание.

Още с първите си думи, Радев провокира народните представители от ПГ на ГЕРБ да напуснат пленарната зала. В началото на словото си Радев заяви, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

„Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, каза Радев.

По думите му, икономиката е дежурният приоритет на всички правителства през годините. „Човекът е много повече от работник. Това е първото предусловие за просперитет“, заяви Радев.

Президентът заяви, че в България е налице антимафиотски консенсус.

„Държавата занапред не бива да се управлява зад екрана, под масата или зад кулисите“, посъветва той.

„Налице е историческа възможност да върнем България в русото на закона. Иначе страната ни не може да разгърне огромният си потенциал. Трябва ни здрава и прозрачна медийна среда“, каза президентът.

По думите му управляващото мнозинство трябва да постигне бърз и решителен пробив в съдебната реформа.

„Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия за отговорна и демократична прокуратура. Промените в Конституцията следва да включват и разширяването на гражданското участие в управлението на държавата“, заяви още Румен Радев.

Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие

Днес България навлиза в нов етап от своето развитие, каза заместник-председателят на Народното събрание Криситан Вигенин по време на тържествената церемония по полагане на клетва от държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

„Истинските държавници усещат духа на времето, разбират болките и надеждите на своя народ и не се колебят да действат решително, когато трябва да защитят бъдещото на родината си. В своя първи мандат, вие се доказахте като такива, когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Събрахте и умножихте обществената енергия, което позволи да спечелите безапелационно втория си мандат и да се създаде мнозинство на промяната в 47-ото Народно събрание. Днес България навлиза в нов етап от своето развитие. Идва време за отворената длан, за протегнатата ръка, идва време за градеж, справедливост, укрепване на държавността и законността, за изпълване със съдържание на ценностите на демокрацията и свободата“, каза Вигенин.

Според него идва време да се осмисли идеята за единението. „Вярвам, че заедно ще се справим“, заяви още Вигенин.

От свое име и от името на народните представители, Кристиан Вигенин пожела на президента Радев да изпълнява високо отговорната си държавническа мисия.

Програмата предвидена за днес продължава. Тя предвижда Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит да посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

На 22 януари е предвидено държавният глава Румен Радев да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук