Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, посочен от ГЕРБ-СДС. Все още не е напълно ясно дали „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС са постигнали съгласие. В президентството се явиха Теменужка Петкова, Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева.

„Приемам мандата с чувство за отговорност“, заяви Габриел при получаване на мандата.

Мария Габриел има срок от 7 дни да върне папката с мандата на Радев.

Какво се случи до момента?

Припомняме, че преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумяха за ротационно правителство, при което премиерският пост да заеме първо Николай Денков, а след това – Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи в сегашния кабинет в оставка. През изминалия уикенд двете формации започнаха преговори за бъдещето управление.

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ снощи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел заяви, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Тя добави, че предложението да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължи работата по споразумението за съвместно управление е било отхвърлено от ПП-ДБ. Габриел посочи, че, ако утре до 12:00 часа „нямаме много голяма яснота по отношенията на исканията, които сме поставили на масата“, логичното действие е да се върне празен мандат.

„Имахме почти пълно съгласие по текста на споразумение. Беше подготвен текст на законодателна програма. ГЕРБ отказа да влезе в обсъждането му“, заяви също на извънреден брифинг премиерът в оставка Николай Денков. Съгласихме се да бъдат сменени министри, а днес в 18:00 часа ни казаха, че са готови правителството да остане, но да не се подписва сега споразумение, обясни той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи случващото се като излишно.

„Силно вярвам, че ще намерим правилния език за общо споразумение, каза съпредседателят на ПП и финансов министър в оставка Асен Василев. Другият съпредседател на ПП Кирил Петков призова да бъде довършено споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, да продължи управлението и да не се вкарва държавата в криза.“

По-късно от ПП изпратиха до медиите споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения, изготвен от ПП-ДБ и ГЕРБ.

  • Пълният текст на споразумението може да видите ТУК.

Тази сутрин, малко след 10 часа, е имало среща на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на която бе постигнато споразумение за кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание, съобщиха неофициално източници на БНР.

ГЕРБ-СДС са се съгласили да подпишат предложеното споразумение, а ПП-ДБ – да приемат и министри на ГЕРБ в състава на бъдещия кабинет.

  • Кои ще бъдат министрите в кабинета „Габриел“ вижте ТУК.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук