Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за премиер, посочен от формацията „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

След общо 6 неуспешни опита на партиите в 45-ия и 46-ия парламент да излъчат редовен кабинет в 10 часа тази сутрин президентът Румен Радев връчи седмия за годината проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Върху Вас и партиите в коалицията пада отговорността да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, която те пораждат. Като министър вие се уверихте колко силна е дълбоката държава. Ваш основен ресурс е подкрепата хора. Ако не направите решителни промени в прокуратурата, няма да спечелите тази битка. Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Вярвам, че вие ще намерите сили да го направите. Гласът от площада и гласът от урните искат да направите това и да не го разочаровате“, обърне се президентът Румен Радев към Кирил Петков.

Номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков върна веднага след връчването на мандат за съставяне на правителство папката с имена и структура на бъдещия Министерски съвет.

„Вие започнахте промяната, време е да довършим работата до край“, обърна се Петков към президента.

„Време е българският народ да почувства, че управниците са близо до него. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедливи старини. Ще вкараме всичките си усилия не само ние, цялата коалиция, обещанията и надеждите да станат реалност. Искам да ви върна директно проектосъстава на Министерски съвет. От този момент ние няма да губим ден и час“, заяви Кирил Петков връщайки папката със състав и структура на бъдещето правителство.

Очаква се Министерски съвет да бъде гласуван на извънредно заседание на Народното събрание още в понеделник.

Припомняме, че в началото на седмицата държавният глава поотделно проведе консултации с представители на формациите, представени в 47-ото Народно събрание.

След близо месец преговори „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ одобриха коалиционно споразумение, а лидерите на формациите подписаха документа поотделно, но с амбицията за пълен четиригодишен управленски мандат. Всички коалиционни партньори ще имат свой вицепремиер в бъдещото управление, което се съставя с хоризонт от 4 години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук