Джо Байдън, Доналд Тръмп
на снимката: Джо Байдън, Доналд Тръмп

Президентските избори в САЩ се оказват благодат за букмейкърите, като се изчислява, че над 1 милиард долара вече са заложени на победителя по целия свят дори преди деня на гласуването.

Матю Шадик, ръководител на политически залагания в британската фирма за спортни залагания и хазарт GVC, заяви, че това е двойно повече от 2016 г., когато Доналд Тръмп победи Хилари Клинтън

Кандидатът на републиканската партия Тръмп отново е аутсайдер, а неговият демократически претендент Джо Байдън е фаворитът на игралните марки на GVC, които включват Labrokes, Coral и BWin.

Съперникът му William Hil също клони към победа за бившия вицепрезидент Байдън.

„Това е огромен пазар“, каза Шадик пред Франс прес. „Той е два пъти по-голям от 2016 г., което лесно го прави най-голямото политическо събитие някога.

„Това може да е най-големият пазар досега за нещо и да надмине футбола в световен мащаб. Предполагам, че са заложени милиард лири (1,1 милиарда евро).“

От William Hil заявиха, че те също очакват изборите без проблем да бъдат най-голямото събитие за годината, предвид отмяната на печеливши събития поради COVID-19.

„Вече надхвърляме 3 милиона британски лири и очакваме да вземем 10 милиона британски лири“, каза говорителят на Hill Рупърт Адамс.

„Предвиждаме, че това ще бъде най-голямото събитие за залаганията през 2020 г. Числата са просто поразителни и включват всички спортни събития.“

За Адамс огромните суми, дадени на гласуването във вторник, до голяма степен се дължат на противоречиво приаманата личност на Тръмп.

„Няма съмнение, че фактът, че той е толкова колоритен характер, го прави привлекателен за хора, които иначе биха проявили незаинтересованост“, добави той.

„Ако беше Джеб Буш срещу Байдън, щяхме да вземем една трета от оборота.“

Балон в социалните медии

Байдън може да е фаворит, но Шадик каза, че 70 процента от залозите, направени тази седмица, са били за Тръмп, наричайки нивото на доверие в неговата победа „удивително“.

„Цяла нова вселена от залагащи спечели последния път. Това са хора, които се придържат към своите чувства и инстинкти“, каза той.

„Байдън е явен фаворит на букмейкърите, който все още има около 65 процента шанс да спечели, но това е далеч от линията на прогнозите за анкетите, което би дало шанс от 10 процента на Тръмп.

„Пазарите за залагания дават шанс от 35-45 процента на Тръмп. Пазарите на залагания имат различно виждане. Това е много по-про-Тръмп пазар.“

Шадик обаче заяви, че е погрешно наименованието, че социологическите проучвания, благоприятстващи Клинтън пред Тръмп, бяха далеч от целта през 2016 г.

„Не беше така и Тръмп се нуждае от много по-големи резултати в анкетите, за да спечели този път. Залагащите изглежда не се интересуват“, каза той.

„Те вярват, че има милиони срамежливи избиратели на Тръмп.“

Шадик смята, че букмейкърите обикновено надценяват шансовете за популистки кандидати в световен мащаб, което води до залагания, че Тръмп и неговите подобни ще се справят по-благоприятно на урните.

Голяма част от парите, заложени на политическия магнат за недвижими имоти, идват от хора, които търсят информацията си от източници, различни от медиите или политическите експерти, каза той.

„Истината е, че има много голяма част от хората по света, които предпочитат да разчитат на балон в социалните медии“, добави той.

„Ясно е, че те не се интересуват от допитванията. Някои смятат, че са фалшиви или допитванията пропускат милиони поддръжници на Тръмп. Невероятно е доверието, което имат от тази страна на победата на Тръмп.

„От друга страна, либералната левица все още е травмирана от неговата победа и те не искат да рискуват парите си.

„Това са два различни психологически фактора, така че бих предпочел да се доверя на анкетите, отколкото на пазарите на залагания.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!