НАТО е готов да задейства член 5 от Вашингтонския договор в случай на „хибридно нападение“ на един от членовете на алианса, гласи декларацията, приета след основната работна сесия на срещата на върха на алианса в Брюксел.

„В случай на възникването на хибридно противопоставяне Северноатлантическият съвет може да вземе решение за задействането на член 5 от Вашингтонския договор, както е в случай на военно нападение“, се посочва в документа.

В декларацията на пакта се отбелязва, че страните-членки са изложени на „все по-големи заплахи“ от дестабилизация с използването на хибридни методи, както от страна на държавни, така и от недържавни играчи.

„Макар първостепенната задача за реагиране на хибридно предизвикателство да принадлежи на страната, която е нападната, НАТО е готов да помогне на съюзника по време на всеки етап от хибридната кампания“, се казва в документа.

На пресконференцията след първия ден от срещата Йенс Столтенберг заяви, че държавните и правителствените глави на 29-те страни-членки са утвърдили създаването на части за киберотбрана и борба с хибридните заплахи.

Държавните и правителствените глави на страните-членки на НАТО поеха още и ангажимент да избавят алианса от зависимостта от оръжията и техниката съветско и руско производство. Това се казва в декларация, приета след основната работна сесия на срещата на върха на алианса в Брюксел.

Лидерите на НАТО подчертаха необходимостта от модернизиране на въоръженията на държавите-членки за „укрепване на тяхното технологично предимство“.

Армиите на страните от Централна и Югоизточна Европа продължават да са въоръжени основно със съветско оръжие от 60-те и 80-те години на миналия век, макар че много танкове, самолети и вертолети бяха модернизирани през последните години.

Точни оценки за пълния преход на тези армии към стандартите на НАТО няма, но според експертите това ще струва стотици милиарди долари, които трябва да бъдат извадени от бюджетите на тези страни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!