Данъците, които президента Доналд Тръмп е декларирал пред властите, продължват да са тема на вестник „Ню Йорк Таймс“. Според разследване на вестника Тръмп не е плащал данъци, но вместо това харчи много пари за подстригване.

Вестникът уверява, че президентът на САЩ не само не е плащал федерални данъци през 11 от 18-те години между 2000 и 2017 г., но също така има милиони дълг и намалява данъчната си база, като декларира огромни разходи в грижата за косата и за грима на дъщеря си Иванка Тръмп, която има собствена гримьорка, съобщава „Дойче Веле“.

Докладът привлече вниманието, защото откри, че президентът е платил само 750 долара данъци през 2016 г. и още 750 през 2017 г. и представя президента като неефективен бизнес предприемач с обем на дълговете, който излага на риск неговата платежоспособност, както и огромен диапазон трикове за приспадане на данъци. Така например са му възстановени 72,9 милиона долара от Министерството на финансите на САЩ за данъците, които е платил между 2005 и 2007 г., годините, в които е декларирал най-много. За това се е възползвал от мярка, създадена от кризата през 2008 г. Данъчната служба има одит в това отношение.

По същия начин разследването установи, че президентът има лични дългове, които достигат 421 милиона долара, които трябва да бъдат изплатени през следващите четири години. Ако бъде преизбран, президентът на САЩ може да се наложи да се обяви в несъстоятелност. По същия начин той е декларирал като „инвестиция“, а не като „дом“ своето гигантско имение в Севън Спринг, щата Ню Йорк, спестявайки данъците.

Най-поразителната констатация е, че е намалил данъчната база като е декларирал разходи за грижа за косата за 70 000 долара през годините си като шеф на „The Apprentice“, риалити шоу, където се търси режисьор за една от компаниите на Тръмп и още 100 000, за фризьор и гримьор на дъщеря му Иванка. Нещо подобно се случва и с използването на хеликоптера му. Тръмп плаща на дъщеря си Иванка близо 750 000 долара за работа в „Организацията Тръмп“ – друг разход, който може да е измама.

В разследвания период Тръмп е спечелил около 427 милиона долара както от телевизионното си шоу, така и като е дал името си на проекти за недвижими имоти и други бизнеси. Между средата на 80-те и края на 90-те обаче е загубил близо 1 милиард долара. Президентът избягва да плаща данъци от годините, в които е бил на печалба, като прехвърля загуби от лошите си години, с което се е превърнал в човек, декларирал най-много лични загуби в страната.

Тръмп, който отказа да осветли данъчната си декларация, нарушавайки традиция сред американските президенти, се защити като отбеляза, че публикуваното от престижния нюйоркски вестник е  „фалшива новина“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!