семейство

Молбите за развод в Испания са намалели с повече от 40% по време на карантината. Това показват данните на Генералния съвет на съдебната власт. Въпреки занижените показатели на разводите не могат да се правят заключения относно сантименталната стабилност на испанците, съобщава „Евронюз“.

Исканията за прекратяване на брака по взаимно съгласие са намалели с 41,8% през второто тримесечие на годината, а тези за развод без съгласие – с 42,4%.

Исковете за анулиране на брака също са намалели с 20,8%. Като цяло годишният спад на разводите настъпва през третото тримесечие на годината, съвпадайки с намаляването на активността през летните месеци. В този случай това се случва много рязко през второто тримесечие.

Остава да се види тенденцията през следващите месеци. Например в Китай, процентът на разводите рязко нарасна, когато драконовските ограничения поради пандемията бяха облекчени.

Изглежда също така вярно, че по време на кризи тенденцията е в Испания да намаляват молбите за развод. Около 2008 г. имаше рязък спад в разводите.

Испания е десетата страна в Европа с най-висок процент на разводи според данните на Евростат от 2018 г.

Средната продължителност на браковете по данни за миналата година е била 16,7 години, значително по-малко, отколкото през 2018 година. Процентът на съжителство без брак пък се увеличава до 37%, като за две години е нараснал с близо 11 на сто.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!