пловдив

Пловдивската прокуратура наблюдава преписка за възникнал инцидент в неделя в Цар Симеоновата градина, при който непълнолетни младежи, организирали се в социалните мрежи, са гонели, обиждали и замеряли с яйца деца с различна сексуална ориентация. Това съобщиха от държавното обвинение.

След сигнали на очевидци се стига до намесата на полицията, която прекратява саморазправата. 

За хомофобските прояви се разбра от клипове в социалните мрежи

До физически сблъсъци между деца се е стигнало в неделя в центъра на Пловдив. Това се вижда от видеа, публикувани в социалните мрежи. Деца на възраст между 14 и 20 години са мятали яйца по минувачи.

От видеата се вижда как момчета на видима възраст около 14 години се държат агресивно, крещят и нападат избраните от тях хора, опитвайки се да ги изгонят от Градката градина в Пловдив. На едно от видеата се вижда как момчета с маски държат плакат „Различни, но равни”, върху който е нарисувана свастика.

Впоследствие обаче се оказва, че групата целенасочено е нападала деца с различна сексуална ориентация.

От постове в Инстаграм става ясно, че групата е била организирана и се е събрала именно с цел да изрази омраза и недоволство срещу ЛГБТ+ общността – хората с различна сексуална ориентация. Преди събитията публикации в социалната мрежа са предупреждавали, че деца от групата „Бултраси“ ще се събират в Градската градина и ще нападат хората с различна сексуална ориентация. Във видеата се чуват още скандирания „Не искам в моя град да има гей парад!”, което потвърждава предположенията за целта на събирането.

Реакцията на прокуратурата

След сигнали на граждани полицията и прокуратурата се задействаха по случая. Преписката  е образувана в неделя във Второ РУ на МВР – Пловдив и след това е постъпила и в Районна прокуратура – Пловдив. След запознаване с материалите по преписката наблюдаващият прокурор е преценил необходимостта от извършването на предварителна проверка, в хода на която да бъдат установени всички лица, участници в инцидента, както и очевидци, за установяване на фактическата обстановка. Работата по случая продължава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук