Примирието между Израел и ХАМАС, което влезе в сила тази нощ, се спазва, съобщава АФП. С едно изключение режимът на спиране на огъня не е бил нарушаван и няма информация за нови израелски въздушни удари срещу Ивицата Газа. Израелски танк обаче е поразил военен пост на групировката в Ивицата Газа в отговор на нарушение на границата от група палестинци, съобщава ТАСС.

Това е първият инцидент от влизането в сила тази нощ на примирието между палестинското движение и Тел Авив, договорено с посредничеството на ООН и Египет. Като цяло примирието между Израел и ХАМАС се спазва, съобщава АФП.

Палестинските групировки, действащи в Ивицата Газа, се съгласиха на примирие с Израел със съдействието на ООН и Египет. Те трябваше да приемат примирието, след като в петък израелската армия порази за няколко часа 68 цели на ХАМАС в Ивицата Газа в отговор на убийството на израелски войник на границата на окупирания анклав.

С удари по въздуха и танкови атаки бяха унищожени военни лагери на батальоните на ХАМАС в Зейтун, Хан Юнис и Ел Бурейдж. В петък палестински радикални групировки изстреляха и три ракети срещу Израел, две от които бяха прихванати от израелската противовъздушна отбрана.

Напрежението в Ивицата Газа се нагнетява все повече през последните месеци, като палестинските групировки провеждат обстрел предимно с ракети, а израелската армия отговаря с тежки въздушни удари и танкови акции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!