Увеличаващият се брой на болни от коронавирус в Италия блокира цялата страна. Тъй като е наложена т.нар. социална дистанция, за да се избегне разпространението на вируса, голяма част от хората губят работата си или бизнеса си в резултат на блокадата. Хората са изплашени и напрегнати.

Но, ако търсим нещо положително в цялата ситуация, то е, че природата лека-полека започва да се възстановява.

Италия, Венеция, природа

Венеция, една от най-големите туристически атракции в Италия, посреща стотици хиляди туристи всяка година. Но откакто страната е поставена под карантина, улиците са пусти, а по градските канали почти не се движат лодки. В обикновен ден, в каналите ще видите стотици лодки, на които се возят туристи, но не и сега.

Местните жители вече виждат огромна разлика в околната среда – за първи път от десетилетия водата е толкова бистра, че се виждат рибките. Качеството на въздуха също се подобри.

Говорителят на кмета на Венеция каза:

„Водата сега е по-чиста, защото няма трафик по канала, което позволява на тинята да остане на дъното. Това се дължи на по-малкия трафик от лодки, който обикновено „вдига“ мръсотията нагоре“.

Италия, Венеция, природа

Водата в цялата Италия толкова се изчисти, че местните за първи път видяха, че в нея има риби. Дори лебедите и делфините се върнаха.

Въздухът е по-чист от когато и да било. Сателитни снимки показват, че замърсяването на Италия драстично е намаляло заради карантината.

В социалните мрежи се появиха стотици снимки, под които пише, че природата най-накрая си е „поела дъх“ от хората и бавно се възстановява.
И макар, че пандемията носи само негативни вести от целия свят, тази новина наистина е облекчение. Сега ясно си проличава каква вреда нанасят хората на природата. Замислете се над това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук