Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше присъдена на германеца Бенямин Лист и американеца Дейвид Макмилън за развитието на асиметричната органокатализа.

Този метод значително е повлиял на разработването на нови лекарства и е направил химията по-екологична, пише Нобеловият комитет на сайта си.

Дейвид Макмилън е британско-американски химик, който в момента работи в Принстънския университет в САЩ. Бенямин Лист е германски химик, който работи в Института за изследване на въглищата „Макс Планк“. И двамата, независимо един от друг, през 2000 г. разработиха революционен метод за асиметрична органична катализа.

Катализата е ускоряване на химична реакция с помощта на вещество, което не влияе на получилия се в резултат продукт. Такива вещества се наричат ​​катализатори. В органичната катализа се използват катализатори, които се състоят от въглерод, водород, сяра и други неметални елементи, характерни за органични съединения. Благодарение на това органичната катализа е по-екологична и по-евтина от други разновидности.

През миналата година наградата за редактиране на генома CRISPR/Cas9 получиха Дженифър Даудна и Еманюел Шарпантие.

Церемонията по награждаването ще се проведе онлайн, както и през миналата година. В допълнение към нобеловия медал и диплома, лауреатите ще получат 10 млн. крони (около 1,15 млн. долара).

113 Нобелови награди за химия са раздадени от 1901 досега. От тях седем са на жени. Когато Мари Кюри получава наградата през 1911 г., тя става първият човек, спечелил две Нобелови награди за химия.

През 2019 г. Нобеловата награда за химия беше присъдена на трима учени за „разработването на литиево-йонни батерии“. Джон Гудинаф, Стенли Уитингам и Акира Йошино получиха престижната награда.

През 2018 г. наградата спечелиха Франсис Арнълд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър за открития за ензимите.

През 2017 г. Жак Дюбоше, Джоаким Франк и Ричард Хендерсън бяха наградени за подобряване на изображенията на биологични молекули.

2016 г. – Жан-Пиер Соваж, Фрейзър Стодарт и Бернард Феринга споделят наградата за производството на машини в молекулен мащаб.

2015 г. – Откритията в ремонта на ДНК спечелиха наградата на Томас Линдал и Пол Модрич и Азиз Санкар.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за медицина за 2021 г. беше връчена на американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян за откриването на рецептори за температура и допир.

Нобеловата награда за физика за 2021 г. получиха американецът Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи за работата им по разбирането на сложни системи като климата на Земята.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук