Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“ пристигнаха няколко минути след 7.00 часа тази сутрин на летище София. Страната ни трябваше да получи около 35 000 дози, но количеството беше намалено наполовина заради промени в производствения процес на „Пфайзер“. От здравното министерство уточниха, че ускорените доставки ще стартират след 15-ти февруари. Към момента страната ни е последна в Европейския съюз по темп на ваксиниране на населението.

Само тази доставка на ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ е съкратена, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посрещна тази сутрин пратката. Има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. За всички тях ваксината е на лице и правим нови имунизации, само когато сме сигурни, че втората доза е на лице, подчерта доц. Кунчев.

„Идеята на фирмата производител е с реконструкция и допълване на капацитета, да могат да задоволяват нуждите на страните с още по-големи достатвки. Втората половина на февруари, март месец ние ще получим компенсацията с по-големи от вече договорените доставки, каза доц. Кунчев.

По думите му списъците на желаещите трябва да се прави не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията.

„Още от тази седмица в Пловдив и в Бургас може да започне ваксинацията в някои от домовете за стари хора, както и в първите училища, където има вече списъци с желаещите. В София ще стане по-късно, може би след седмица-10 дни. В София са обхванати на половина желаещите от здравната система“, каза още Кунчев.

Според изпълнителния директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов до момента е съобщено за 19 реакции след ваксиниране, но страничните ефекти не са били сериозни.

Здравните власти очакват над 1/3 от населението да бъде ваксинирано до юни

Първата пратка с ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ у нас беше от 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души и беше доставена на 26 декември 2020 г.

Още на следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план.

Сред първите имунизирани бяха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, които днес получиха и втората доза от ваксината заедно с останалите медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на декември. В първата група бяха включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят предимно в  COVID-клиники.

Втората партида с 25 хил. ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус – тази на „Модерна“, които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква отново поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината.

„България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство.

За останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население, уточняват от Министерството на здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук