влак Евростар

Британски бизнесмени призоваха правителството да спаси „Евростар”, след като от компанията заявиха, че са близо до колапс след затваряне на границите на Великобритания заради новия щам на COVID-19.

Доскоро символ на бързото и луксозно пътуване с високоскоростни железопътни линии в Европа, „Евростар” беше осакатен от коронавирусната криза, а специалните й платформи и съоръжения в Париж, Лондон и Брюксел, вече са зловещо тихи. Понастоящем се изпълнява само една услуга на ден между Париж и Лондон, далеч от времената преди пандемията, когато имаше по два влака на часа в пиковите часове.

Лобистката група London First заяви, че „Евростар” се нуждае от „бързи действия, за да бъде защитено бъдещето й“, в писмо, изпратено до Риши Сунак и цитирано от Агенция Блумбърг.

Миналата седмица „Евростар”, чийто мажоритарен собственик е френската фирма SNCF – съобщи, че услугите й са намалели с 95% спрямо предходната година, съобщава вестник „Гардиън“.

Спад в броя на пътниците е поставил на колене железопътната услуга и в неделя компанията повтори, че макар държавните заеми да са отпуснати на авиацията, международната високоскоростна железопътна линия също е била сериозно засегната от пандемията,  пише още вестникът.

„Без допълнително финансиране от правителството съществува реален риск за оцеляването на Eurostar … настоящата ситуация е много сериозна“, се казва в изявлението, цитирано от „Гардиън“.

От компанията заявяват, че тъй като броят на международните туристи вероятно ще остане нисък поне до пролетта, загубата на маршрута ще бъде удар по икономиката на Лондон и Великобритания като цяло. Почти четирима на всеки пет пътници използват влака, за да пътуват между Лондон и Париж или Брюксел, уточнява изданието.

„Евростар“ не иска специално лечение, а достъп до същата помощ, която получиха компаниите на сходни позиции, като облекчение на бизнес тарифите и заеми, се казва още в писмото.

В началото на януари британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса. От днес влизането в страната е само срещу отрицателен тест за коронавирус.

През 2019 г. „Евростар“ е превозила 11 милиона пътници и се готвеше да разшири услугите си с въвеждането на директни влакове до Амстердам. В компанията работят 1200 души във Великобритания, а още 1500 работни места се поддържат от веригата за доставки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук