Монтана и Бяла са „европейски градове на спорта“ за 2023 г.

Монтана и Бяла получиха голямо признание. То е и не само за тях, но и за България. На специална церемония в Брюксел организацията Aces Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2023 година“ на Монтана. Званието „Европейски малък град на спорта за 2023 година“ е за Бяла (Варненска област). В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание, съобщиха от „София – Европейска столица на спорта“.

През тази година бяха направени визити на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със

спортната политика на общините.

На база на резултатите от тях Монтана и Бяла бяха отличени.

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото. Спомага за подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Флаговете и титлите бяха връчени на пратениците на Монтана, водени от кмета Златко Живков и на Бяла, начело с кмета на Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев. Градоначалниците ще обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики.

„За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла.

Важно признание, но и нов хоризонт

за повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот,“ каза кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията.

Званието  „Европейски малък град на спорта за 2023 година“ бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от кмета на Бяла Пеньо Ненов. Той е единственият градоначалник, който е активен състезател във волейбола в България.

До този момент 14 български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на Aces Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента.

През 2014 година София спечели титлата „Европейска столица на спорта“. Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана са били европейски градове на спорта.

В инициативата бяха отличени като „Малък град на спорта“ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла. Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Наред с това, преди дни София получи знамето за „Световна столица на спорта“ през 2024 година.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук