Кристалина Георгиева
На снимката: Кристалина Георгиева

Владимир Путин нахлу без провокации в Украйна и това беше определящ момент за Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се справи с предизвикателството. Седмица след началото на войната тя обяви три големи икономически санкции срещу Русия – забрана на транзакциите с нейната централна банка, затваряне на въздушното пространство за пътувания на руски самолети и забрана на новинарските агенции, собственост на Кремъл.

„Защитата на нашата свобода има своята цена“, каза фон дер Лайен. „Това е нашият принцип: свободата е безценна“.

С тези уводни думи американското списание за бизнес и финанси „Форбс“ обяви своята класация за стоте най-влиятелни жени за 2022 година. Класацията е оглавена именно от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За ръководството си по време на войната в Украйна, както и за справянето си с пандемията от COVID-19, Фон дер Лайен е начело на 19-ия годишен списък на „Форбс“ на 100-те най-влиятелни жени в света. Нейното влияние е уникално, пише списанието и допълня – никой друг в списъка не формулира политика от името на 450 милиона души, но не и нейният ангажимент към свободното и демократично общество.

Фон дер Лайен е само едно от лицата на най-голямата сюжетна линия на 2022 г.: жени, които действат като стожери на демокрацията.

Американските жени претърпяха най-големия обрат в правата си през двете десетилетия на списъка, когато Върховният съд ограничи правото на аборт. В отговор на това жените гласоподаватели активизираха междинните избори в САЩ. В Иран хиляди жени излязоха по улиците в знак на протест срещу теократичните закони, които ги третират като второкласни граждани, припомня списанието.

Представител на протестиращите в тазгодишния списък е Джина „Махса“ Амини, чиято смърт през септември предизвика безпрецедентната революция, водена от жени. Останалите жени са по-традиционни представители на властта – 39 главни изпълнителни директори, 10 държавни глави и 11 милиардери с обща стойност 115 млрд. долара.

Списъкът е съставен по четири основни показателя: пари, медии, влияние и сфери на влияние, отбелязва „Форбс“. За политическите лидери списанието разглежда брутния вътрешен продукт и броя на населението, за корпоративните лидери – приходите и броя на служителите, медийните споменавания и обхвата на всички. Резултатът е колекция от жени, които се борят със статуквото.

„Ако не реагираш на първото нарушение на правата си“, казва Роя Боруманд, ирански историк и активист за човешки права, „ще дойде второто и третото“.

Управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева за поредна година е сред 100-те най-влиятелни жени в света на списание „Форбс“.

„За мен е чест да бъда включена в тазгодишния списък на „Форбс“ на 100-те най-влиятелни жени“, написа в свой туит Георгиева, като подчерта, че е „вдъхновена да бъда сред толкова много прекрасни и силни жени“.

Ето и първите 20 жени в класацията:

  1. Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейската комисия. През 2020 г. тя е начело на законопроект за подпомагане след коронавируса в размер на 750 млн. евро, а през 2022 г. се превръща в един от най-твърдите поддръжници на Запада в Украйна по време на непровокираното нахлуване на Русия.
Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Източник: БТА

2. Кристин Лагард – президент на Европейската централна банка;

Кристин Лагард
Кристин Лагард

3. Камала Харис, вицепрезидент на САЩ. На 20 януари 2021 г. Харис става първата жена, първият чернокож и първият южноазиатски американец, който става вицепрезидент на САЩ.

4. Мери Бара, председател и главен изпълнителен директор на General Motors.

5. Абигейл Джонсън, основател и главен изпълнителен директор на Fidelity Investments.

6. Мелинда Гейтс, съучредител и съпредседател е на Фондация на Бил и Мелинда Гейтс.

7. Джорджа Мелони, министър-председател на Италия.

Джорджа Мелони
На снимката: Джорджа Мелони

8. Карън С. Линч, главен изпълнителен директор на CVS Health.

9. Джули Суит, председател и главен изпълнителен директор на Accenture.

10. Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup.

11. Маккензи Скот, филатроп. Американска милиардерка и писателка.

12. Кристалина Георгиева, председател на Международния валутен фонд. Българският икономист и бивш главен изпълнителен директор на Световната банка Георгиева е управляващ директор на Международния валутен фонд от октомври 2019 г.

кристалина георгиева

13. Розалинд Брюър, главен изпълнителен директор на Walgreens.

14. Ема Уолмсли, главен изпълнителен директор на GlaxoSmithKline.

15. Ана Патрисия Ботин, изпълнителен председател на Santander.

16. Гейл Будро, главен изпълнителен директор на Elevance Health.

17. Цай Инуън, президент на Тайван.

18. Рут Порат, финансов директор на Google.

19. Сафра Кац, главен изпълнителен директор на Oracle.

20. Мартина Мерц, главен изпълнителен директор на ThyssenKrupp Group.

В класацията влизат още американските музикални изпълнителки Риана – под 34 място, Бийонсе – 41 място, Тейлър Суифт – 79.

На 100-ното място посмъртно е Махса Амини, чиято смърт запали бурни протести в Иран. Момичето бе задържано от моралната полиция в страната, защото не носела покривало на косите си. След пребиваването си в ареста, момичето почина – предполагаемо заради нанесен побой. Това предизвика протести за права на жените и промяна на модела на управление на Иран.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук