Израел сигурност Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков

Липсата на политически център в Либия улеснява възможността на трафикантите на мигранти да ускорят дейността си по отношение на Африка и Италия. Това коментира експертът по международни отношения проф. Владимир Чуков специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Продължава ситуацията на несигурност в страната, както и подготовката за парламентарни и президентски избори. Продължават и противоборствата между отделните фракции и милиции.

Проблемът с нарушаването на човешки права в Либия е стар, но сега засегна ООН

„Изтезанието на мигранти не е нещо ново. Обстановката в Либия не може да се сравни с тази в Турция. Там все пак има някакъв мониторинг от страна на европейските институции. Освен това в Либия има много силен расизъм. Съществуват разкази за небивали жестокости  и зверства. Това се дължи на смесицата от ненавист към мигрантите и непризнатия расизъм, който обаче съществува“, каза той.

„Религията играе съществена роля“, допълни експертът.

Според него бежанската вълна от Сирия, която беше преди години, се е оказала фатална за ЕС.

„Винаги съм смятал, че това е основната причина за Брекзит“, каза проф. Чуков.

От друга страна Афганистан винаги е бил източник на мигранти. Европейските институции вече дори са установили процеси за репатриране на афганистанци.

По-рано днес разследване на ООН разкри военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Либия, които се извършват от 2016 г. насам. Каква е ситуацията в страната и кои са причините за зверствата – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!