ферибот пожар

Продължава спасителната операция по издирването на оцелели при пожара на ферибота, който пламна в петък в Йонийско море. В неизвестност все още са 10 души, сред които 7 български граждани.

Акцията продължи през цялата нощ, но без резултат. Роднини на издирваните шофьори са на пристанището в очакване. Операцията върви бавно, тъй като има опасност от изтичане във водата на горивото на ферибота на местата, където влизат спасителите.

Спасителите на изгорелия ферибот се опитват днес да проверят един от гаражите на кораба. Надяват се до края на деня да проникнат и във втори етаж с тирове. Увеличиха и броя на пожарникарите, участващи в акцията.

Четвърти ден на агония за роднините и на сложна операция по издирване на изчезналите на изгорелия ферибот. Спасителите работят само на един от етажите на паркинга, до където могат да достигнат. Пожарникарите признават, че има няколко сектора от корпуса, които са с голяма токсичност и е невъзможно за сега да работят там. Специалисти предупреждават, че има опасност от изтичане на гориво.

Работи се с голяма точност и много внимателно, като днес пристигнаха още 42-ма пожарникари. На място са три спасителни яхти, екип от лекари и хеликоптер в готовност да се включи в акция.

Роднините на изчезналите, които продължават да стоят на пристанището, признават, че постепенно намаляват надеждите им да открият живи близките си.

Докато издирването продължава, в медиите се завъртяха и вероятните причини за инцидента.  Според председателя на Съюза на българските транспортни работници, който е бил на ферибота няколко часа преди пожара, коментира пред БНР, че кабелите на агрегатите, които захранват хладилните ремаркета, по негови наблюдения са в окаяно състояние и е възможно да е станало късо съединение.

Фериботът „Юрофери Олимпия“, плаващ от Гърция към Италия, се запали рано сутринта в петък край о-в Корфу. Част от пасажерите и екипажът бяха евакуирани на острова. Повечето наши сънародници, които са били на борда вече са се прибрали в България. Интубираният българин, който е в болница, е стабилизиран, но остава под лекарско наблюдение, а другият, който беше настанен в болница, е напуснал доброволно лечебното заведение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук