Християн Мицкоски

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска гаранции за вековната македонска история и различният от българския македонски език преди подписването на Договор с България.

„Ние също искаме Брюксел да бъде гарант за македонския език и македонския народ. Ние също така искаме гаранции от Брюксел и официалните власти в София, че до пълноправното членство в ЕС няма се стигне до това на някоя страна да й пречи нашето име. Когато видим всички тези неща на масата, тази гаранция, тогава може да преговаряме за всичко останало. На този етап подобен договор, какъвто Ковачевски възнамерява да подпише, няма да мине успешно в парламента. И понеже Кирил Петков иска гаранции, аз също искам гаранции. Ако има македонски език, без пояснения, както и македонски народ със собствена култура и история, те ще получат нашата подкрепа. Ние имаме готовност да преговаряме за нашето бъдеще и за по-активно сътрудничество с България, включително и вкарването на българите в Конституцията, но преди това на първо място трябва да получим гаранции за македонския език и македонския народ“, каза Мицкоски пред местната телевизия „Сител“.

Според него властите в Скопие „искат да повторят случилото се при промяната името на страната“ след подписването на Преспанския договор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук