На снимката; Андрей Гюров

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ ще обсъди предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на военна помощ на Украйна. Това каза в Народното събрание председателят на групата Андрей Гюров. Позицията по този въпрос може да се окаже пагубна за правителството, тъй като БСП вече не веднъж заяви, че в случай на доставка на оръжия за Украйна, социалистите имат готовност да напуснат управлението.

„Не сме видели още проекторешенията. Нека да бъдат обсъдени в комисия. Когато влезнат в групата, тогава ще кажем и нашата позиция“, заяви Гюров.

Управляващата партия е притисната, от една страна, от ГЕРБ, която я обвинява, че няма позиция по въпроса и от БСП, която категорично се противопоставя на идеята за доставки на оръжие.

„Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в парламентарната зала. При нас това, което винаги седи на първи ред е, че гласуваме по съвест, така че ще имаме позиция“, отбеляза депутатът, цитиран от бТВ.

Същевременно днес вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви, че не вижда причина от Министерски съвет да се входира решение, при положение, че вече има внесени две предложения за военна помощ за Украйна, които чакат за разглеждане в Народното събрание.

Тя допълни, че на срещата с Димитро Кулеба вчера са обсъждали типа подкрепа, който сме давали до момента и как ще продължи тя. „Говорили сме за подкрепата, която вече сме осигурили и за благодарността, която имаме от украинския народ, и за начина, по който се грижим за доста хора – към днешния ден над 95 000 човека, които са останали на територията на страната, бягащи от войната в Украйна и хуманния начин, по който се грижим за тях, така че получихме една много голяма благодарност от него, за подкрепата, която сме осигурили по тази линия.”

По-рано днес Атанас Михнев, депутат от „Продължаваме промяната“ също заяви, че Според него евентуална военна подкрепа за Украйна не е въвличане в страната ни в конфликта.

„Позицията на „Продължаваме промяната“ винаги е била в подкрепа на украинския народ. Редно е да кажем, че външният министър на Украйна похвали усилията на българското правителство в помощта, която оказваме за Украйна. Редно е да кажем, че сме последователни в действията си и очакваме колегите да внесат прецизирания текст, за да може той да е законосъобразен за оказване на помощ на Украйна в бъдеще“.

Въпреки това обаче партията продължава да няма ясна и единна позиция по въпроса с доставка на оръжие за Украйна. Въпросът е, че каквото и да бъде решението, то ще бъде посрещнато с ожесточена критика, а вероятността за разпад на коалицията също остава висока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук