Изборен кодекс

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ входира няколко групи предложения за изменения в Изборния кодекс между първо и второ четене в Народното събрание, съобщава БТА, като цитира пресцентъра на партията. Ако бъдат приети, те ще гарантират правата на гражданите и ще върнат доверието им в изборните резултати, смятат от „Продължаваме Промяната“ (ПП).

Те предлагат гласуването с хартиена бюлетина да се осъществява само в специално създадени секции, а гласовете от машинния и хартиения вот да не бъдат обединявани в общ протокол.

От партията потвърждават позицията си, че гласуването с машина трябва да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели, като първата група предложения предвижда да се отхвърлят всички текстове в полза на смесеното гласуване. Втората група предложения е за изменения, които гарантират, че няма да се провежда смесено гласуване. В същото време, според тях, ще се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина в специално създадени секции във всяко населено място. За да се избегнат допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол. Декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне рискът от предварителни манипулации.

С цел ограничаване на контролирания вот, ПП предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави ПП, е, че кабината трябва да гарантира тайната на вота, като в същото време да предотврати потенциална външна намеса в свободната воля на избирателя.

ПП входира и предложения, които не засягат пряко гласуването с хартиена бюлетина, но са насочени към подобряване на изборния процес и гарантиране на честността на вота. Те обхващат регистрацията на кандидатите за народни представители, избирателните списъци, броя на мандатите, преференциалния вот, възнагражденията на членовете на СИК и други.

От ПП припомнят, че при гласуването с хартиени бюлетини многократно са отчитани високи проценти на сгрешени протоколи, като на отделни места те надхвърлят 90%.

В началото на месеца парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от левицата, които предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Как преброителните центрове решават проблема с недействителните бюлетини и дали трябва да се промени дефиницията за валидна бюлетина бяха част от въпросите, повдигнати по време на дискусия вчера, организирана от „Демократична България“, която се проведе между първо и второ четене на измененията в Изборния кодекс.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук