„Експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира“. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. Той обяви, че ще свика Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от Европейския съюз. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война“, каза още Донев.

„Дрънченето на думи е излишно“, посочи още той.

По думите му „всички предположения, преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване“.

„Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света“, посочи още Донев.

По думите му „ситуацията, в която се намираме, не се изчерпва само с отговор на въпроса кой член от договора на НАТО ще бъде активиран“.

Служебният премиер обяви свикването на Съвета по сигурността към Министерския съвет:

„Ще свикам Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО. В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС“.

По думите му „усилията за възстановяването на мира и сигурността“ в региона трябва да продължат по пътя на дипломацията.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук