Михал Камбарев
На снимката: Михал Камбарев от "Продължаваме промяната".

“Думата бизнесмен в България се е превърнала в мръсна дума. Превърнала се е в мръсна дума заради всички схеми, от които едни хора се облагодетелстват финансово, благодарение на дългогодишното покровителство от властта, което са имали. Напълно разбираемо е, когато разровиш кошера на корупцията, търтеите, свикнали да консумират публичен ресурс, да започнат да жилят”.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от “Продължаваме промяната” Михал Камбарев, който днес изчете декларация от името на парламентарната група.

“Залогът е държавата и нейното бъдеще. Залогът са средствата в бюджета. Те ще продължат да растат, ако продължаваме да затваряме кранчетата на мафията. Залогът е влизането на България в клуба на истинските европейски страни. След толкова доклади и усилия, България все още не е част от Шенгенското пространство. Когато видяхме тази дупка на границата, разбрахме защо”, каза още Камбарев.

Последните му думи се отнасят до разкритията за евентуални злоупотреби в работата на частната лаборатория, която взима проби от ТИР-овете с продукция от Турция на влизане в България. Вчера въпросът беше обсъждан в рамките на заседанието на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, чийто председател е Михал Камбарев.

“Десет години нито минута видеозапис от помещенията на границата, където са разтоварвани и товарени наново тировете, които идват от Турция и влизат в Европейския съюз. Говорим за 200 тира на ден. Това, уважаеми, е огромен скандал”, каза още той по темата в декларацията на парламентарната група.

“Ясно и категорично сме казали – нулева корупция, край на схемите, това няма да продължи повече. Вече виждаме отговора срещу нас. Той не е само от страна на мафията, той дойде и вчера на заседанието на комисията по антикорупция. Вместо да зададат въпроси на представителя на фирмата, която е иззела функциите на държавата, да опитат да разплетат тази схема, да стане ясно какво е минавало през “Капитан Андреево”, какви са щетите за държавата, ние чухме искане за оставка на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Те дори вече не се крият. За нас поне вече е очевидно – това е моделът на срастване между мафията и държавата”, продължи декларацията на “Продължаваме промяната”.

“Когато искаш да направиш промяна, има отпор срещу нея. Когато искаш да спреш схемите на мафията, отпорът е огромен. Искаме парите, които принадлежат на държавата, да стигнат до хората, да влязат в пенсии, заплати, пътища, а не в чекмеджета, сакове и черни партийни каси”, завърши народният представител от “Продължаваме промяната”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук