Николай Денков
На снимката: министърът на образованието акад. Николай Денков.

Докторантската стипендия се увеличава от 500 на 750 лева на месец, считано от 1 април 2022 година, реши правителството, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Увеличението влиза в сила със задна дата – 1 април.

Повече пари ще получават около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши училища, и още около 300 – в научните организации. В държавния бюджет за 2022 година за увеличението на докторантските стипендии са отделени 8,6 млн. лева, посочват още пресцентъра на МОН.

Предложението за въпросните изменения беше направено от министъра на образованието акад. Николай Денков в средата на април. Самата промяна идва след изменения в Постановление № 90 на МС от 26.05.2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Въпреки настоящето увеличение, стипендиите остават твърде близки до минималната работна заплата у нас, която от 1 април т.г. е 710 лева. Остава и въпросът как докторантите биха могли да се издържат, докато развиват научна дейност, без да работят на пълно работно време, след като МОН сами обясняват повишението с непрекъснато растящите разходи за издръжка на живот.

Целта е постепенно на докторантите да се осигурят достатъчно средства, за да могат да се фокусират върху обучението и изследователската си дейност и да постигат по-високи резултати. Това ще доведе до по-добро качество на обучение и доближаването му до изискванията на работодателите, казват още от МОН.

С правителственото постановление се предвижда да отпаднат ежегодно предоставяните средства за допълнителни стипендии на докторанти. Те бяха въведени през 2018 година с цел да допринесат за привличането и задържането на младите учени в страната и за професионалната им реализация като качествени преподаватели и изследователи.

Анализ на МОН обаче показва, че тези допълнителни стипендии не са изпълнили целта си и през последните години се наблюдава тревожна тенденция за намаляване на броя на действащите докторанти. През 2018 година зачислените редовни докторанти са били 5300, а през 2020 година броят им е спаднал до малко над 1300. До момента допълнителните стипендии са били достъпни само за част от докторантите. След премахването им, освободените средства ще бъдат разпределени за увеличение на заплащането на всички докторанти, съобщават още от МОН.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. 21 Юни 2022, все още не сме получил въпросното увеличение. Стипендиите продължават да са 500лв. Също въпросното увеличение е за сметка на допълнителните стипендии, които се получават еднократно в годината и са около 2000-2500 лв. Дефакто увеличението е с 50 лв на месец и дори не е имплементирано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук