НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе разговори с официални лица от Швеция, Финландия и Турция в Брюксел следващата седмица, за да обсъдят резервите на Анкара относно кандидатурата на двете скандинавски страни за присъединяване към западния военен алианс, съобщава „Politico“.

В резултат на руската инвазия, през май Швеция и Финландия подадоха официални заявления за влизане в НАТО, но Турция постави пречки пред присъединяването им. Според Анкара двете държави подкрепят членове Кюрдската работническа партия (ПКК), които правителството на Турция смята за терористи.

В телефонен разговор в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на Столтенберг, че Швеция и Финландия трябва да заявят „много открито и ясно, че са се отказали да подкрепят тероризма“. Ердоган нарече опасенията за сигурността на своето правителство „законни и легитимни“.

Столтенберг се срещна с финландския премиер Санна Марин в петък и каза, че са обсъдили „необходимостта да се обърне внимание на притесненията на Турция и да се продължи напред“ с молбите на Хелзинки и Стокхолм.

По време на посещението си във Вашингтон миналата седмица Столтенберг каза, че е „уверен“, че страните ще намерят „начин напред“.

„Турция е важен съюзник, не на последно място заради стратегическото си местоположение“, каза генералният секретар на НАТО. „Когато те изразят притеснения, разбира се, ние сядаме и обмисляме как можем да намерим път напред заедно“, допълни той.

Учението „Baltops“

На фона на продължаващите разговори, вчера в Швеция пристигна американският кораб USS Kearsarge. Корабът е в Стокхолм, за участие във военно обучение с участието на 14 държави от НАТО, плюс Финландия и Швеция. Учението, наречено „Baltops“, ще продължи цяла седмица и ще включва упражнения за кацане по бреговете на Швеция и Германия.

Според някои анализатори американският кораб е в шведската столица още, за да изпрати съобщение до Русия, че САЩ държат под око Швеция и Финландия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук