Църква
На снимката: Катедралният храм "Александър Невски"

Вярващи, не целувайте иконите! Това заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той и доц. Ангел Кунчев отправиха препоръките към Църквата по повод предстоящите празници. Основната е към духовниците, които посъветваха да раздават върбовите клонки на Цветница извън църквите. 

Достъп до храма хората ще имат! Ние им препоръчваме това да става в моменти и часове, когато няма струпване на хора,

отчете държавният главен здравен инспектор.

Доц. Кунчев уточни, че тези препоръки се отнасят и за посещенията на заведения за хранене.

Носете маски в църквите

Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра. По негови думи е абсолютно наложително вярващите да носят предпазни маски. Изключение ще правят свещениците, които ще отслужват литургии без маски.

Църковните настоятелства трябва да подсигурят дезинфектанти. Техен ангажимент е да дезинфектират храмовете. От тях зависи и да регулират потока на хора.

Препоръчваме да отварят прозорците по възможност колкото се може по-често!

Трябва да обособят и отделни коридори за вход и изход на миряните, каза още проф. Ангелов.

Публиката се завръща по стадионите

Публиката ще се завърне по стадионите в България от утре, съобщи още проф. Костадин Ангелов. Голямото дерби между Левски и ЦСКА в неделя от 17 часа на Националния стадион ще има посетители на двата тима.

Според заповедта на министъра ще се допуска запълване на 30 процента от капацитета на стадионите. Изричното условие е да няма повече от 1000 души на сектор.

4000 посетители на мача Левски-ЦСКА в неделя

Това означава, че на Вечното дерби в неделя ще има 4000 зрители, разделени наполовина между двата тима. „Задължително трябва да се спазва дистанция минимум от метър и половина и носенето на маски е задължително“, подчерта Ангелов.

Днешното решение на Ангелов означава, че фенове ще има по стадионите за решаващите битки от плейофната фаза на Първа лига. Тя ще се проведе през май. Феновете се надяват  и на финала на Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда, който ще се играе на Националния стадион, мярката капацитет 30 на сто да е валидна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук