Анна Кръстева
Снимка: Нов български университет

Когато лидерите се държат политически нелогично, избирателите се държат съвсем в унисон и избират исторически паркове с рицари, мечове и всякакви други фантасмагории. Защото, когато изчезне здравият политически разум в политиката, това се получава.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът проф. Анна Кръстева.

Тя припомни, че до отиване на избори се отиде след решение на ГЕРБ и то в момент, когато страната е била пред взимането на ключови решения като влизането в Шенген и еврозоната.

По думите ѝ предложената формула за експертно правителство е единствената възможна.

Това, което липсва, ключовият елемент – това е някакъв дизайн на програма към какво правителство трябва да се върви. И другият елемент, за да проработи една формула и да даде обществото хоризонт на време, е да бъде укротен Пеевски, допълни тя.

Според нея лидерът на ДПС може и да е увеличил вота за партията, но той няма мандат от мнозинството български граждани. Проф. Кръстева каза, че ГЕРБ дължат отговори дали Пеевски присъства на заседания на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Проф. Кръстева е на мнение, че ИТН са отворили широко вратата за ГЕРБ. По думите ѝ те са „непредвидим, флуиден, недоказал себе си партньор“.

„Но няма други, когато разгонваш тези, които са предвидими, с по-висок управленски потенциал и категорична евроатлантическа позиция, не можеш да очакваш, че партийната сцена ще ти нарисува някой друг идеален партньор, когато си изгонил и обругал този, който принципно е заел най-близки позиции до твоите – геополитически и като ключови ценности на демократичната политическа система“, допълни тя.

Цялото интервю четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук