На снимката: директорът на Александровска болница проф. Борис Богов

Коронавирусът нанася доста увреждания е на бъбреците, предупреди в своя изава по „Нова телевизия“ новият директор на Александровска Болница проф. Борис Богов. Той разкри още, че в болницата му вече няма свободни легла за коронавирусни пациенти и ще се наложи откриването на ново отделение за тази цел.

“Вирусът се захваща за ангиотензиновите рецептори, които на първо място се намират в белия дроб, а на второ – в бъбреците“, заяви шефът на болницата, който сам е специалист по бъбречни проблеми.

В момента в лечебното заведение има двама интубирани пациенти и петима в интензивно отделение. Заразените медици са 14, но са в добро състояние.

„В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно COVID отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения. Има двама пациенти с коронавирус, които са пренасочени към други лечебни заведения. От понеделник влиза в сила ново разпореждане на здравното министерство за прекратяване на плановия прием. Това се прави с цел разкриване на допълнителни легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения“, обясни професорът.

Проф. Богов коментира и дали в болницата използват ремдесивир.

“Разбира се, че използваме лекарството. То обаче не трябва да се дава на всеки заразен. Има строги показания. Затова има много разногласия относно това дали помага, или не“ – каза проф. Богов.

Според него леките случаи „не биват да бъдат лекувани по този начин”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!