Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг арабистът и политически анализатор проф. Владимир Чуков коментира предварителните резултати от местните избори в Турция. По думите му за първи път президентът на страната Реджеп Ердоган е изглеждал основателно притеснен и то заради загубата на двата най-големи и значими града – Анкара и Истанбул.

Причините за това са комплексни – от влошаващата се икономика, през все по-отчетливата липса на демокрация до проблема с кюрдите. По думите на експерта образованите хора в големите градове най-вече виждат проблемите и това ги кара да дадат доверието си на опозицията в страната.

„Има обективни причини – турската икономика, самите ние, българите усетихме. Погледнете като отидете в Одрин и видите колко струват турските стоки. Там се появиха плакати на български език – кога е било това? А отделно и историята с кюрдите. Така че ситуацията е смесица от обективни и чисто субективни предпоставки.”

Проф. Чуков коментира и дипломатическото напрежение между България и Южната ни съседка. Той е категоричен, че няма как да е имало намеса от страна на Турция при приемането на промените в Закона за вероизповеданията, с които бяха опростени дълговете на Главното мюфтийство. Припомняме, че след това промените бяха оттеглени и бе решено задълженията да бъдат разсрочени.

Въпреки това обаче страната ни трябва да има ясна позиция, че няма да толерира подобни остри изказвания, коментира експертът.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!