Боян Дуранкев
Снимка: БНТ

Протестите на енергетиците от последните два дни вероятно защитават интересите на трима олигарси в България.

Това каза пред радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Що се отнася до формата на протеста, без колебание тя е напълно неприемлива. Не става дума за масово излизане на тези, които работят в сектора. Вероятно става дума за защита на корпоративни интереси на около трима олигарси в България“, смята проф. Боян Дуранкев.

Той коментира и териториалните планове, които правителството прие на свое извънредно заседание в петък. По думите му предложенията на правителството са „свръхоптимистични“.

Това, което правителството предлага за развитието на този подсектор в сектор „Енергетика“, е повече от свръхоптимистично. Повече не може да се иска, каза той.

„Отчитаме, че има глобално затопляне, че трябва „зелен преход“ и че даже трябва нова атомна централа, ако искаме да решим енергийния проблем на България“, поясни професорът.

Според него в момента се разиграва театър, в който ролята на „лошото ченге“ се играе от финансовия министър Асен Василев.

Има и две добри ченгета – единият е от ДПС, другият – от ГЕРБ, допълни той.

„Добрите ченгета винаги предлагат милостиви мерки, но в случая просто печеленето на електорат е против интересите на страната и на обикновения български граждани. Затова твърдя, че тези скромни около 15 промени ще доведат до малко по-добро, но не до много добро“, добави той.

Според него предложенията за данъчни промени са много дребни.

„Вдига се много шум за нищо, тъй като се предлагат изключително скромни данъчни промени. Няма генерална промяна, която да направи данъците по-европейски. И затова дребнотемието при обсъждането на предлаганите промени очевидно взема връх, включително и по линията на тези скрити данъци и съответно тези 10% възнаграждение“, смята проф. Дуранкев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук