Протест на енергетиците
Кадър: БНТ

Продължава блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, включително Прохода на републиката.

Вчера в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.

Със скандирания „Оставка“ протестиращите енергетици обявиха,

че няма да отстъпят и че предложеният за Стара Загора план не ги устройва.

Близо денонощие под блокада продължават да бъдат магистрала „Тракия“ край Стара Загора, Проходът на Републиката и Подбалканският път. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията, обобщава БНР.

Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник,

ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“.

Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори, съобщава БНТ.

Около 200 души се бяха събрали снощи на пътния възел на АМ „Тракия“, като спряха пропускането на автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация.

Протестиращите отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място.

Засега обаче няма информация такова посещение да се случи. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството.

Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук