Проф. Калин Янакиев
на снимката: Проф. Калин Янакиев

Сега ситуацията е доста по-различна от всички протести до момента. За първи път от много години  демонстрациите не са срещу правителство на БСП, не са срещу комунистите. Това заяви специално за  ДЕБАТИ.БГ едно от лицата на протестите проф. Калин Янакиев.

Той е на площада още от първия ден, бил е сред протестиращите и при предишните по-големи митинги и през 1997, и през 2013-та година.

Но сега за него е различно.

„Комунизмът не е последното зло в нашата история. Тук сме, за да кажем, че имаме право да протестираме и срещу това зло, което се нарича олигархия – режим, който е най-близък до путинизма и евразийските режими,”казва проф. Янакиев.

Реагира и на думите на премиера за това, че на площада е мафията.

„От 20 години съм професор в СУ, автор съм на 15 книги. Ако смята, че аз принадлежа към мафията, какво да правя…”

Проф. Янакиев прави паралел между случващото се у нас и в Беларус

„Ние се движим към ситуацията на Беларус. Имаме един главен прокурор, чийто близък прототип за мен е Слободан Милошевич в бивша Югославия и който е крайно опасен, тъй като той би могъл да създаде едно широко фашизоидно движение, което в България няма да бъде националистично, а антиелитистко – ще бъдат арестувани хората от елита, които той нарича анархолиберали, и хората от малцинствата, за да печели популярност.”

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук