проф. Коста Костов
на снимката: проф. Коста Костов

Един от най-добрите пулмолози в България проф. Коста Костов обясни каква е причината за високата смъртност в Италия, в резултат на коронавируса.

„Италия е особено място. Случващото се сега не е изключение. Италия търпи най-много жертви от грипни епидемии по принцип. Средната възраст на починалите е около 80 години, но 99% от починалите имат вторични заболявания“, каза в интервю за бТВ проф. Коста Костов.

И добави:

„Италия в последните години от 2013г. до 2018г. във всичките четири сезона е със смъртност 68 000 загинали, със сигурност имащи отношение към грипната епидемия“.

През 2013-2014г. са умрели 7 000 италианци, през следващата 29 000, а през 2017г. вече са 24 000 при вероятна връзка с грип.

„Хората под 60 години търпят по-лек удар от инфекцията, а под 40 – почти никакъв, не говоря за единичните случаи. Дори младите хора, които загиват, имат някакви патологии. Ако сме здрави, няма от какво да се страхуваме“, каза още пулмологът.

По думите му най-рискови са заболяванията, свързани със сърдечно съдовата система. Пациентите с астма не са сред рисковите пациенти.

Проф. Костов каза още, че в Китай всеки ден умират 5 000 души от тютюнопушене.

„Можем да погледнем на други цифри, които да ни отрезвят“, каза още той.

Той каза, че лекарите са защитени на минимално ниво, но не на оптимално. Около 50 лекари са загинали в Китай, с изключение на останалите медицински сестри и санитари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!