Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

В емоционално изявление, премиерът Бойко Борисов коментира решението на президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за извънредното положение. В продължение на повече от час, министър-председателят разясни какви са основните приоритети на правителството в тази кризисна ситуация.

  • ГЕРБ ПРИЕЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БСП ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СПЕКУЛАТА, ЗА ДА ИМА КОНСЕНСУС

„Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен, защото от неделя до днес ние сме провели две срещи – първата беше по моя инициатива, втората беше по инициатива на президента Радев, с експерти, министри, щаб, секретари. Всеки ден аз му се обаждам и му докладвам направеното ново и какво правим. Включително и вчера, днес сутринта към 10 часа той се обади да каже за двата мотива, за които връща закона. Разбира се, той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата. Аз понеже винаги казвам истината, когато се приемаше закона, г-жа Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излязат от залата (ако ме е излъгала тя, лъжа и аз), ако не приемем техните предложения за спекулата. И ние ги приехме. Разбира се, както всички предложения досега, те ни връщат точно тези предложения, във времето на зрелия социализъм, когато в плод-зеленчуците на етажерките имаше домати и краставици, а цитрусите се продаваха отзад от магазинера, това си беше спекула. Ние помним Жан Виденовата зима, помним Луканов и какви ли не бяха, помним, когато събориха банките през 90-те години. Няколко национални катастрофи са ни пращали, но го приехме, за да има консенсус и да работи законът. Това казах и на президента, той каза, че знае. Аз му казах, че след като върне с този мотив закона, съответно ще го изгласуваме. С най-добронамерен тон. Второто, за което ми каза, че ще върне закона е за думичката „невярна“ информация. Аз му казах да я заменят с каквато искат, по простата причина, че това цели само тези, които пуснат паника по някакъв начин, зловредно, например „днес са умрели 1 000 души, а те ги крият“. Тъй като ние всяка сутрин и всяка вечер националният щаб, само от експерти, без политически лица, дава актуалната информация“, каза Борисов.

Премиерът каза още:

„Аз за разлика от Радев, когато нещо кажа и обещая, го спазвам. Миналата неделя се разбрахме всеки ден да му докладвам и всеки ден съм му докладвал лично. Четвъртък, като поиска да отидем и с щаба, се завряхме у една стая. Можехме да го направим тук, но отидохме там. Така е редно и се събрахме 50 души у една стаичка, но отидохме с министрите. Всеки доложи“.

  • ОЦЕНКА ЗА ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ

Той добави, че утре ще бъде създаден съвет към МС, в който ще участват експерти, за да се обсъдят мерките, които евентуално ще бъдат предприети след приключването на пандемията.

„Вие бяхте свидетели: в президентството говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите в Европа. Не случайно в Италия, във Великобритания, в Испания дават за пример България. До този момент всички казват, че са най-навременни, най-бързи, най-точни и затова ги изпълняваме така, по предписание на щаба, там, където се получава струпване на хора, ние едно по едно затворихме тези места, за да се овладява пандемията“.

Борисов припомни, че президентът е отишъл на връх Шипка на 3 март, въпреки че честванията там бяха отменени по препоръка на Националния оперативен щаб.

„Помните ли 3 март – кой се подиграваше тогава с вируса, ако тогава президентът Радев ръководеше държавата, нямаше да вземе нито една мярка. А днес казва, че мерките били ненавременни. Защо? Защото само за 4 дена реорганизирахме цяла индустрия да произвежда по милион маски, по 2 000 облекла. Президентът няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за останалите без работа, за дребните и средни предприемачи. Ако сме безотговорни и популисти, веднага ще похарчим пари. Не е минала и една седмица, дайте да похарчим пари“, каза още Бойко Борисов.

По думите му мерките срещу коронавируса не носят политически дивиденти, но те са правилни и затова правителството ще ги отстоява докрай.

  • ЗАЩО ПАЗИМ „МАЗНИНКАТА“ НА ДЪРЖАВАТА

Премиерът каза, че стиска „мазнинката“ (финансовият резерв на държавата), защото трябва да има пари за момента, в който епидемията свърши, но започне икономическата криза.

„Този месец ние няма да го усетим, защото плащаме за предишния месец. От следващия бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна. Те да се направят на добри, казват: „Дайте да дадем на всички“. Как, по каква схема? На тези, които си освободиха работници ли? Сега да им дадем за какво? Не беше ли редно, ако ние даваме 60 %, те да дадат 40 % да ги задържим работниците за няколко месеца или да предложат друго плащане. Финансовият министър ще изпълни всяка моя разпоредба. Може да си тръгне на следващия ден, да си подаде оставката, защото ще направи глупост, разбира се, но аз съм отговорен човек. Затова бюджетите ни, всичките ни за тези вече 3 години сме казвали: расте БВП, намалява безработицата, стабилен фискален резерв. От това сме се ръководили. Не мога да разбера какво го промени от четвъртък до неделя – два дена. И днес сутринта в 10.00 си говорихме. Не усетих нищо такова“, коментира още министър-председателят.

Премиерът каза още:

„Колко души имаме в болница, които от коронавирус страдат. Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000 пик. Затова през това време и за това благодаря на тъкачки, шивачки, кроячки и целия бизнес. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират. На тях сме готови веднага, подписваме договори да плащаме. Готови пари лесно се харчат, но това е за фронта, за нашите доктори и лаборанти. Ние другата седмица към сряда, четвъртък може би ще наваксаме, за да има за всякъде“, допълни Борисов.

Той добави:

„Представете си сега коронавирусът да е след Орешарски. Имаме 3 % дефицит, нямаме фискален резерв. Да смятаме и 30 % дълг, външен. Сега викат – има резерв фискален, да го изхарчим. Той сам ще се изхарчи, защото да има за лекарите, за полицаите, за всички служби, които работят, за всички на първа линия, тогава ще ме бият с камъни. Това значи лош стопанин. Аз съм бил винаги добър стопанин и ако има нещо добро направено, е направено по време на нашето управление и ще продължа да го крепя докрай“, коментира още министър-председателят.

  • ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

На въпрос ще бъде ли удължено извънредното положение, Борисов каза:

„Не, ако не стане…Виждате всеки ден ЕК ни разреши да вдигнем праговете за подпомагане. Довчера и да сме искали е било незаконно. Защо казват „закъснели мерки“. Довчера нито една държава член на ЕС нямаше право да сложи нито една мярка, без да бъде наказана за нарушаване на тавана. Така че, всичко е навременно. Но това е, което ми причинява болка – вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой иска да се направи на популист, играейки си с това кой не иска да получи държавните пари…Всички ползваме държавни пари. И аз съм дошъл с държавния бензин и аз ползвам. Който и да попиташ, той казва „да“. Но през криза се минава само с лишения…“

Той похвали работниците, които в момента шият маски и облекла за лекарите.

„Колкото е важна шивачката в Калофер, толкова е важен и докторът. Защото това е… За да бъде „армията“ (докторите) успешна, е важен тилът. В коя война някой е влязъл подготвен. Първите дни на войната е хаос винаги, защото изведнъж ти се е случило, животът вече не е същият. Но някой стои отгоре и вика „да, де, ама се забавиха с един час, с два часа или един ден“. Това е огромна система държавата и да претрансформираш всяка една дейност, в условия, в които сме пуснали маса народ да стои вкъщи. Така че, не е не искам (да бъде удължено извънредното положение – бел.ред.). Аз искам утре да го махнем. Ако можем утре да гласуваме сваляне на извънредното положение и докторите са ми казали „сваляй, маха се“, на мига, ‘дето се вика няма чакам парламента, ще кажа отменяйте го на минутата.“

  • АРМИЯТА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА

Във връзка с включването на армията за противоепидемичните мерки, Борисов обърна внимание, че парламентът решава.

„Единственото, за което ще се използва армията, е когато полицаите, пожарникарите и другите административни служители умалеят от умора. Още не пипаме армията. Докато полицаите и жандармерията имат сили да въвеждат ред, няма да се използва“, декларира премиерът.

И после добави:

„Нито парламентът ще го консултира с мен, нито е длъжен. Напротив – той е нашият работодател. Ако президентът е искал да го консултира, горе на балкона има стол за него. Да е отишъл. Парламентът е мястото, не аз. Той като ме извика – аз отивам, на крак, проявявайки цялото си уважение и зачитане на държавния глава. Кое го е уплашило? Това, че армията ще тръгне с танковете срещу хората. Напротив, армията ще бъде в краен случай, да излезе да помогне. Обмисляме да се затворят огромни групи от хора, за тях трябва да има социални кухни, сутрин, обед и вечер. Трябва да се разнасят храна, лекарства. Колкото повече хора са в карантина, толкова повече намалява броят на хората, които можем да го правим. Тогава ние мислим за резерв, не тогава ние да се събираме и пак да говорим. Кой ще го пипне, той си е върховен главнокомандващ. Ще изпратим армията срещу кого? Това е егоцентризъм. Кои правомощия, ако искате всичките ни ги даваме само не харчете за три дена парите“, каза още Борисов.

  • ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

В мотивите си президентът Румен Радев каза, че със Закона за извънредното положение се атакува и последните остатъци от свободата на словото. В отговор премиера Борисов каза:

„Нали говорихме за свободата на слово. Щяла да изчезне свободата на словото. Кое да изчезне? Вие един час ме разпитвате. Кое да изчезне? От коя свобода? От тези, които искат да пуснат лъжлива новина, за да подплашат хората?! И после вика: „ами, аз прочетох в един друг сайт“. И понеже няма закон…това ли искаме? Не!“, каза Борисов.

  • ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ

Не идват нови пари от Европа за борба коронавируса, каза премиерът Бойко Борисов.

„Брюксел казва така: „Имате едни пари във фондовете за конкурентоспособност, за строителство, за екология“, обясни премиерът.

По думите му преди за „Зелената сделка“ са казвали да се вземат пари от други фондове. „Сега казват: „Вземете се си от други. И затова изчегърта от програмите Дончев и казаха с Влади Горанов – можеш да разполагаш с 400-500 млн. от европейските програми. То са от тези пари, не идват нови. Един път не идват, втори път няма бюджет ЕС“, каза Борисов.

Според него тези неща за отпуснати от ЕС пари ги говорят хора, които не са запознати.

„Слушам такива глупости – Европа дава по-малко пари. Не, Европа дава по-малко пари от предишния период, единственото, което разрешава на твой риск да вдигаш дълга, да вдигаш дефицита, но затова ще си платиш. Втори път, ако искаш да вземеш от европейските пари, спри дадена програма и я претрансформирай за борба с коронавируса“, допълни още Борисов.

И добави:

„С прискърбие го казвам, но тази европейска солидарност, за която всички започвахме и свършвахме разговорите, в момента се разби на пух и прах. Всяка държава затваря граници, всяка държава спира европейски граждани. Просто панически. Затова много икономисти се изказват, аз знам прекрасно, че ако не се подпомогне бизнесът, то няма да има индустрия, няма да има от кого след това да вземеш данъци. Само че, едновременно с това имаш да плащаш заплати, пенсии, социални. А в същото време, когато отлагаш данъците за бизнеса, няма откъде да се пълни. Става като яз. „Студена“ – ако дойде сняг, ако дойде отнякъде външен водопровод, плюс природата да свърши работа и кризата ще замине. Водопроводът е някъде от Брюксел да дойдат пари“.

  • ЗА КРИТИЦИТЕ НА ЕВРОЗОНАТА

„Тези сладури, които бяха против еврозоната, защо не се изказват сега? Защо не се изказват сега?! Защото Европейската централна банка освободи само за страните от еврозоната, защото има Банков съюз и еврозона, 750 млрд. да се възползват от тях. На нас няма и кой да ни даде пари, ако допусна и тази грешка. Ще кажат да отидем да вземем заем от Международния валутен фонд, а тогава залагаш държавата. Помните в Гърция какво беше. Нека не сме всички добри. Ок, президентът се избра да обещава, негова работа. Моята задача е да стискам докрай, за да оцелеят пенсионери, системи и да остане да работи държавата.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!